Statiune situata pe Valea Prahovei, foarte indragita de turisti datorita mirificelor peisaje montane. Obiective turistice: Muzeul Peles, Muzeul Pelisor, Manastirea Sinaia, Crucea Eroilor Neamului, Manastirea Caraiman, Casa Memoriala Cezar Petrescu si altele. Poiana Tapului, glumet denumita “capitala Romaniei” in intervalul mandatului lui Emil Constantinescu, are un trecut bogat, incarcat de istorie, in special in ceea ce priveste anii in care Romania a cunoscut monarhia, pe soseaua nationala in aceasta localitate aflandu-se mica resedinta a printului Ferdinand.
Crucea Eroilor Neamului
Cel mai mare si valoros monument al statiunii, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului, construit intre anii 1926-1927, prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe Saua Muntelui Caraiman, la cota 2291 m.
Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu de beton armat, in interiorul caruia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri de 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante, Crucea avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m. Noaptea, cand este senin si becurile sunt aprinse, privitorului i se ofera o imagine feerica si dumnezeiasca, prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.
Castelul Cantacuzino
Vizitati Castelul Cantacuzino, cladit in anul 1911, alaturi de o serie de grote, cascade si fantani arteziene, este situat in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino, zis “Nababul”.
Din punct de vedere arhitectural, castelul figureaza in topul primelor castele din Romania.
Cascada Urlatoare
Din Poiana Tapului porneste drumul catre Cascada Urlatoarea, una din cele mai frumoase si impresionante cascade din muntii Romaniei. Traseul este unul usor, semnalat cu un cerc albastru, si urmareste pentru aproximativ 2km un drum forestier.
La capatul drumului trebuie efectuata o scurta ascensiune. Durata traseului este de aproximativ o ora, purtandu-te de la altitudinea de 860 m (Poiana Tapului) pana la cea de 1100m (Cascada Urlatoarea).
Numele este legat de zgomotul apelor de la cascada si de vuietul apelor intermitente care pornesc navalnice dupa ploile repezi.
Castelul Peles
“Muzeul National Peles” a fost construit intre anii 1873-1914 pentru Regele Carol I si Regina Elizabeta, ca resedinta de vara. In timpul constructiei, a suferit mai multe modificari. Castelul poarta amprenta neorenasterii germane. A fost primul castel electrificat din Europa, are peste 170 de incaperi, dintre care in circuitul muzeistic se afla doar cele mai reprezentative: Holul de Onoare, Sala Florentina, Salile de Arme, Cabinetul de lucru al Regelui Carol I, Sala de Teatru, Sala de Muzica, Sala de Concerte, Salonul Turcesc, Sala Maura, Sala de Consilii de Coroana, Sufrageria si Apartamentul Oaspetilor Princiari, Apartamentul Printului Ferdinand.
Castelul Pelisor
“Muzeul Pelisor” a fost construit intre anii 1899-1903 pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria. Este construit in stilul Art Nouveau de arhitectul ceh Karel Liman, dar se simte influenta Reginei Maria in decorarea interioarelor.
In zona celor doua castele au mai fost cladite: castelul Foisor, complexul Economat Casa Cavalerilor, Corpul de garda.
Casa memoriala George Enescu
In “Casa Memoriala George Enescu”, denumita si “Vila Luminis”, au fost compuse “Rapsodiile Romane”, “Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel Nr. 1 in Re major”, “Opus 16?, mai multe sonate si o parte a operei “Oedip”.
In anul 1927 , la vila “Luminis”, timp de doua luni, Yehudi Menuhin a luat lectii de vioara.
Zamora
Pitorescul deal, situat de partea cealalta a drumului national fata de muntele Caraiman, Zamora – Poiana Tapului ofera scenarii pentru plimbari linistite, pe malul Prahovei, intr-un adevarat decor montan. Zamora este considerata a fi cea mai insorita zona din Poiana Tapului si Busteni.
Tot aici, la Poiana Tapului, pe dealulZamora, a avut in anii 1941 si 1942 domiciliu obligatoriu Lucretiu Patrascanu, acel intelectual de stinga devenit victima a comunistilor dupa razboi. Aici a finalizat el redactarea volumului “Sub trei dictaturi”, care a cunoscut mai multe editii, inclusiv una in februarie 1946, la editura l’Horizon International din Paris.
Castelul Bran
Castelul Bran este un monument istoric si arhitectonic, situat in Pasul Bran-Rucar, intrat în circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula. Recent el a fost restituit in natura de statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.
Initial, castelul Bran a fost o cetate de “trecatoare” cu scop militar, patrulatera neregulata. In timp, cetatea a suferit numeroase modificari cum ar fi adaugarea turnului de sud (in 1622 dup? planurile principelui Gabriel Bethlen), constructia unui turn dreptunghiular la est, iar intre 1883 si 1886 acoperisul a fost imbracat cu tigla.
Cetatea a fost transformata in castel în anul 1920 pe cand era in proprietatea reginei Maria, perioada in care s-au realizat cele mai importante lucrari de restaurare.
In afara de obiectivele prezentate mai sus, trebuie sa mentionam ca in vecinatatea noastra mai sunt o sumedenie de atractii turistice cum ar fi: Lacul Bolboci, Cheile Gradistei, Pestera Ialomicioarei (manastirea din interiorul pesterii). Si sa nu uitam de monumentele naturii cum ar fi Sfinxul, Babele si multe altele. Nu ramane decat sa va doriti sa le vizitati.